Boyabat Tuğla Sektörüne Dokunmayın, Çekin Elinizi!

Boyabat ilçesinin köyleriyle beraber 2016 yılı sonu itibari ile nüfusu toplam 44.035 kişidir. Boyabat’ın nüfusu köyleriyle beraber 1985 yılında 60.470 kişi, 2000 yılında ise 45.193 kişiydi. Bu durum Boyabat’tan dışarıya bir göç olduğunun en büyük delilidir. Özellikle Boyabat’ın köy nüfusu 16.338 kişiye düşmüştür. Şehir nüfusunun düşmemesinin en önemli sebebi ise Boyabatı bu güne kadar her konuda ayakta tutan tuğla sektörüdür.

Boyabat’ta tuğla sektörü, Hamit Tekin, Abdullah Yayla, Ergün Gürbüz, Kazım Koç, İlyas Çetinkaya ve Hikmet Çetinkaya’nın 1967 yılında inşaatına başladıkları, 1968 yılında üretime geçtikleri Çelik Kiremit Fabrikası’nın kurulmasıyla başlamış ve tarihsel süreçte toplam 34 tuğla fabrikası üretim yapmıştır. Bunların bir kısmı kapanmış, süreç içinde yenileri açılmıştır. Ancak günümüzde 26 tuğla fabrikası faal olarak üretim yapmaya devam etmektedir.

Bugün tuğla sektörü Boyabat’ın ekonomisini, daha doğrusu ve gerçekçisi Boyabat’ı ayakta tutan en önemli unsurdur. Ancak bu önemli gerçeğe rağmen Boyabat’ta yaşayan insanların bir çoğunda tuğla sektörünün en önemli aktörü olan tuğla fabrikalarına ve fabrika sahiplerine karşı bir ön yargı bulunmakta ve bu ön yargı bir türlü kırılamamaktadır.

İşin en acı tarafı ise Boyabat’ın her kademesinde görev alan yetkililerinde bu ön yargıya sahip olmasıdır.

İşin ironik tarafı ise bu ön yargılı insanların her yardım isteği ve sıkıntısı tuğlacılar tarafından giderilmektedir.

Bütün bu olumsuz düşünce ve ön yargılara rağmen biz bunun tam aksini düşünüyoruz ve tuğla fabrikalarının her zaman Boyabat’ın faydasına olduğuna inanıyoruz.

Şimdi size tuğla fabrikalarının günümüz şartlarında yararlarını anlatmaya çalışalım.

Boyabat’ta 2017 yılında faaliyete girenlerle beraber toplam 26 adet tuğla fabrikası üretim yapmaktadır.

Öncelikle fabrikalarda çalışan emekçilerin yani işçilerin üzerinden gidelim. Bir tuğla fabrikasında sezonun en yoğun olduğu yaz aylarında ortalama 70 işçi çalıştırılır. Bu sayı üretimi yüksek bazı fabrikalarda daha fazladır, ama biz ortalamayı alalım. Bu da bütün fabrikaların toplamda 1900-2000 işçi çalıştığı sonucunu verir. Bu işçilerin dört kişilik çekirdek aile olduğunu varsayalım, (aileler daha kalabalıktır) böylece sadece işçi ailesi olarak 7600-8000 kişi emeklerinin karşılığı olan işçi parasıyla geçimini sağlıyor. Buradan bir başka sonuca daha ulaşırız, işçilere net 1400 TL olan asgari ücretten maaş ödendiğini düşünsek, işçilere fabrikalar tarafından ödenen aylık ücret toplamda 2.800.000 TL (Eski parayla 2 trilyon 800 milyar TL), yıllık toplamda 33.600.000 TL (Eski parayla 33 trilyon 600 milyar TL) rakamına ulaşırız.

Bu para emekçilerin bir yılda cebine giren yaklaşık miktarı gösterir.

Günümüzde tuğla fabrikalarında çalışan işçilerin tamamı SGK kapsamında çalışmakta, bu işçilerden kesilen SGK primleri yaklaşık aylık 1.200.000 TL (Eski parayla 1 trilyon 200 milyar), yıllık ise 14.400.000 TL (Eski parayla 14 trilyon 400 milyar) olmaktadır. Ayrıca işçilerin bir çoğu artık emekli olmakta ve yine Boyabat ekonomisine fayda sağlamaktadır.

Fabrikalarda çalışan kardeşlerimiz, kazandıkları bu parayı manavından, bakkalına, kasabından, tuhafiyecisine, kömürcüsüne kadar kısaca hayatını idame etmek için Boyabat içinde harcamaktadır. Bu işçinin parasının büyük kısmı Boyabat’ta harcanmakta ve Boyabat ticaretinin içinde dönmektedir. Kısaca bu para bütün esnaf, sanatkar ve tacirimize hayat vermekte, sayısı 1500 kişiyi bulan esnaf, sanatkar ve tacirimize, dolaylı olarak yine çekirdek aile olarak hesaplarsak, aileleri ile birlikte toplam 6000 kişinin geçimine ve Boyabat şehrinin sermaye birikimine fayda sağlamaktadır.

Her tuğla fabrikasında en az 1 adet kepçe, 1 adet damperli toprak kamyonu, 1 adet servis minibüsü ve traktörleri bulunmaktadır. Ayrıca fabrikalarda çalışan yaklaşık 2 bin işçinin bir çoğunun bugün herkesin ihtiyacı olan kendi arabası vardır. Bunların her türlü bakımı, onarımı, yedek parçası, lastik değişimi, lastik tamiri, yağlanması, yıkanması, arızası v.b.. işleri Küçük Sanayi Sitesi’nde esnafımız tarafından yapılmakta ve döngüden onlarda nasibini alarak evlerine ekmek götürerek, ailelerinin geçimini sağlamaktadır.

Yine Küçük Sanayi Sitesi esnaflarımız tuğla fabrikalarında meydana gelen mekanik arızaları gidermektedir.

Ayrıca tuğla üretiminde kullanılan ve bir çoğumuzun farkında olmadığı tuğla kurutma ranzalarının imali, ranzalarda tuğlanın kuruması için kullanılan çıtaların imali, tuğlaları yağmurdan koruyan çadırların imali, tuğlaya şeklini veren kalıpların imali, bakımı ve onarımı, kullanılan mekanik aksamların imalini yapan demirci, kaynakçı, marangoz, çadırcı, brandacı, kalıpçı ve tornacı esnaf arkadaşlarımızı göz ardı edemeyiz.

Gelelim tuğlanın pazara taşınmasını sağlayan nakliye işine. Boyabat’tan sezonun en yoğun olduğu günlerde yaklaşık 150 kamyon-treylerlik tuğla sevkiyatı yapılmaktadır. Boyabat’ta vergi mükellefi ve Şoförler Odası’na kayıtlı treyler ve kamyon sayısı 200 adeti geçmiş durumdadır. Bunu sadece treyler ve kamyon sahipleri açısından düşünmeyelim, bu treyler ve kamyonların en az 150 tanesinde şoför kardeşimiz işçi olarak çalışmakta ve hem kendisinin evini geçindirmekte, hem de treyler ve kamyon sahibine gelir sağlamaktadır.

Diğer bir detayda, Boyabatlı treyler ve kamyonlar, üretilen tuğlayı taşımaya yetmediği için çevre il ve ilçelerden neredeyse bütün Karadeniz bölgesinden treyler ve kamyonlar ilçemize gelmekte ve üretilen tuğlaları pazara taşımaktadır. Bu treyler ve kamyon sürücülerinin bir çoğu, yemek, barınmak, akaryakıt v.b.. ihtiyaçlarını, ilçemiz esnaflarından karşılayarak ilçemize para girişi sağlanmış olacaktır.

Bu örnekleri çoğaltarak devam edebiliriz. Zaten kendini bilen, azıcık beyni olan herkes bunları düşünebilir. Bu gerçeklere karşı gelebilecek, tuğla sektörünü tenkit edecek insanın ya aklından zoru vardır, ya da en büyük Boyabat düşmanıdır.

Bu fabrikalar olmazsa ki, bu fabrikalara Boyabat’ta üretim yapan ve istihdam sağlayan, cam mozaik, çivi, strafor, un, tekstil ve yangın söndürme fabrikalarınıda eklememiz gerekir, bu çalışanların büyük kısmı işsizlik nedeniyle ilçemizden göç ederek ve ilçemiz nüfusu azalacaktır.

Son günlerde yine kendini bir şey sanan sayısı bir elin parmağını geçmeyen belirli insancıklar tarafından, tuğla sektörü terbiye edilmeye çalışılmaktadır. Üç beş kişinin şahsi çıkarı için, popülist yetkililer, Boyabat’ta yaşayan binlerce kişiyi yok saymaktadır.

Buradan bu konudaki bütün yetkililere sesleniyoruz, altından kalkamayacağınız bir hareket yapmayın. Boyabat’ın can damarı olan sanayisini ve sanayicilerini, üç beş çapulcunun keyfi için zor duruma sokmayınız.

Sizin yapmanız gereken, Boyabat’ın gelişmesi için sanayicilere köstek olmayıp, destek olmanızdır.

Ayrıca bir kaç kelimede siyasilere ve Sinop ilinde görev yapan yetkili ama neticede memur olanlara söylemek istiyorum, sizlerde tuğla sektörünün her daim sorunlarını elinizden geldiğince çözmeye çalışın, unutmayın tuğla sektörüne düşmanlık, Boyabat’a ve Boyabatlılara düşmanlıktır, sizlerin Boyabat’a ve Boyabatlılara düşman olduğuna inanmak istemiyorum.

Kaynak ; Boyabat Gazetesi

 

Share
Boyabat Gündemi hakkında 18426 makale
Boyabat Gündemi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.