Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti 10 ocak çalışan Gazeteciler Günü Mesajı…

Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti tarafından ‘10 ocak çalışan gazeteciler günü’ nedeni ile bir mesaj yayımlandı. Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel’in Cemiyet adına hazırlanan  mesajıda “10 ocak Çalışan Gazeteciler Gününün bir bayram değil, dayanışma günü “ olduğu vurgulandı.

Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti’nin 10 ocak çalışan Gazeteciler Günü nedeni ile yayınladığı mesajda şu görüşlere yer verildi.

“ 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü, 10 ocak 1961 de gazete emekçilerine tanınan bir takım sosyal ve ekonomik haklar karşısında, o günlerde yayın hayatını sürdüren 9 gazetenin patronu yasaya karşı çıkmışlar ve gazetelerini 3 gün kapatmışlardır. Tarihte 9 patron olayı olarak yer alan bu girişimin nedeni iktidara geri adım attırmaktır. Bu girişim üzerine 9 gazetenin emekçileri bir araya gelerek ‘Basın’ adında gazeteyi derhal çıkartmaya başlamışlar ve halkın haber alma özgürlüğü kesintiye uğramamıştır. Bu nedenle 10 ocak tarihi aynı zamanda direnişin de adıdır ve yalnızca Türkiye’ye özgü bir kutlama günüdür. 10 Ocak tarihi 1961 den 1971 e kadar bayram olarak kutlanmışken maalesef 12 mart 1971 faşizmi ile ‘bayram’,  ‘gün’ olarak değiştirilmiştir. Ayrıca; şunu da belirtmekte yarar vardır ki, 1971’in yanısıra gerek 12 eylül darbesi ve gerekse tüm darbe girişimlerinde en büyük baskılar ve sıkıntılar basın mensuplarınca yaşanmış, halkın haber alma özgürlükleri kısıtlanmıştır. “ denildi.

Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti tarafından yayınlanan mesada 10 ocak çalışan gazeteciler gününün 60. Yılında gazetecilerin mutlu olmadıklarına da değinilerek “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününün bu yıl 60. yılıdır. Ancak, basın emekçileri gelinen noktada mutlu değillerdir. Yalnızca basın emekçileri değil, gazete, radyo sahipleri de son yıllarda giderek artan maliyetler altında ezilmektedirler. Türkiye genelinde gazete kapanmaları hızla sürmekte, binlerce basın emekçileri işsiz kalmaktadır. 2020 de kapanan yerel gazete sayısı 138 iken, Kayıtlı gazeteci sayısı 104.141 den 86,505 e düştü. Yasak getirilen internet sitesi sayısı 36 bin, 66 gazeteciye verilen toplam hapis cezası 225 yıldır.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) dünya basın özgürlüğü endeksinde Türkiye 206 ülke arasında 154. Sıradadır. Temmuz 2020 verilerine göre “Basın, yayın ve gazetecilik” iş kolundaki toplam sendikalaşma oranı yalnızca %7,87 olurken, güvencesiz ve sendikasız çalışmanın yüzde 92’yi aştığı görülmektedir. 100 dolayında gazeteci halen cezaevlerindeyken, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) 12 televizyon kanalına ve 1 radyo istasyonuna toplamda 3 milyon 854 bin 476 TL idari para cezası kesti.

Bazı kanalların ekranları günlerce karartıldı. Tüm basın sektörünün yaşadığı, bunlar gibi onlarca sorunu daha sıralamak mümkündür. Şurası unutulmamalıdır ki, ülkelerin ve kentlerin gelişimleri, halkın talep ve isteklerinin idarelerce duyulmasının, demokrasilerin ve insan hak ve özgürlüklerinin gelişimi ancak ve ancak özgür bir basın ile mümkündür. Bu düşüncelerle tüm basın emekçilerinin 10 ocak dayanışma gününü kutluyor, uzun yıllardır çıkarılmayı bekleyen basın meslek yasasının bir an önce TBMM’de gündeme alınması dileklerimizle saygılar sunuyoruz ” Denildi.

Share
Boyabat Gündemi hakkında 18314 makale
Boyabat Gündemi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.