İlyas Çiloğlu Yazdı ; Hz Peygamber (Kimin Hali Vakti Yerinde Olurda Kurban Kesmezse Bizim Namazgahımıza Yaklaşmasın)…

KURBAN HAKKINDA KISA VE ÖZ BİLGİLER (1)
Kurban: Kelime anlamı olarak yaklaşmak, yakınlaşmak, yakın durmak demektir.
Dini anlamda kurban ise: Belirli hayvanları, belirli günlerde, Allah rızası için,ibadet niyetiyle kesmeye kurban denir.
Kurban ibadetinin tarihi : Hz Adem (A.S)a kadar dayanır. ilk kurban Hz Ademin çocukları Habil ve Kabilin kestikleri kurbandır. Diğer semavi dinlerde de değişik amaç ve şekillerde tanrılara kurban kesilmiştir. Bu günkü şekliyle kurban ibadeti ise Hz İbrahim (A.S) dayanır.
Kurban: Hz Peygamberimize hicretin iki yılında meşru kılınmıştır.
Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) de, kurban meşru kılındıktan sonra her yıl bizzat kurban kesmek sureti ile bu ibadeti yerine getirmiştir (Buhârî, Hac, 117, 119; Müslim, Edâhî, 17).
Kurbanın hükmü: Kurban kesmenin hükmü İmamı Azam Ebu Hanife’ye göre VACİP tir.
Vacip oluşunun sebebi: Kevser suresi ikinci ayetteki (Rabbin için Namaz kıl ve Kurban kes)ayeti kerimesi ve Hz Peygamberimizin de (Kimin hali vakti yerinde olurda kurban kesmezse bizim namazgahımıza yaklaşmasın) ibni Mace Adahi 2 hadisi şerifindeki ağır uyarılar onun vacip oluşuna sebep olmuştur.
Kurban diğer Mezheplere göre ise SÜNNET tir.
Hanefi Mezhebine göre bir kimsenin kurban kesebilmesi için aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir.

1-Müslüman olacak
2-Akıllı olacak
3-Ergenlik çağına girmiş olacak
4-Hür olacak
5-Mukim(Misafir olmayacak)
6-Nisab miktarı mala sahip olacak
Nisab Miktarı: bir kişinin temel ihtiyaçlarından(oturacak bir evi, evinin içindeki normal eşyaları, binmek için bir vasıtası, kullanacağı bir silahı, mesleği ile ilgili bir takım alet ve edevatları, giyeceği üç kat elbisesi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin bir yıllık nafakalarıdır) bu ihtiyaçlardan başka (20 miskal yani 80.18 gr altın) veya bu değerde malın ve ya paranın olması demektir.
Kurban edilecek Hayvanlar Hangileridir..?
Herkesin bildiği gibi koyun, keçi, sığır, manda ve deve denen hayvanlardan kurban kesilir.
Koyun ve keçi bir yaşını doldurmuş olması gerekir ve bunlar ancak bir kişi için kurban kesilebilir. Fakat koyunların kuzuları altı aylık olup anneleri kadar gösterişli ve gelişmiş olurlarsa onlardan da kurban olur. Fakat keçinin yavrusundan kurban olmaz
Sığır ve Mandalarda iki yaşını doldurmuş ve üç yaşından gün almış olmaları gerekir. Buna halk arasında kapak açma da denir(Kapak açma hayvanın alt çenesindeki süt dişlerinin düşüp yerine normal dişlerin çıkmasına denir ki buda genellikle hayvan 2,5 yaşına girince çıkar)Sığır ve mandalar bir kişiden başlayıp yedi kişiye kadar kurban kesilebilir.
Devenin ise kurban olabilmesi için beş yaşını doldurmuş olması gerekir.
İslam inancında bu hayvanların haricinde hiçbir hayvandan kurban kesilemez.
[09:27, 18.07.2021] Ilyas Ciloglu: Yukarıdaki şartları taşıyan ve yukarıda saydığımız imkânlara sahip olan Müslümanların senede bir defa da olsa Allah’ın rızasını kazanmak ona manen yaklaşmak için gerektiği zaman malını ve canını onun yolunda harcayabileceğini gösterebilmek için kesecekleri kurbanı Resulullahın (s.a.v) sünneti seniyyesine uygun olarak yerine getirmeleri gerekmektedir.
Resulullah(s.a.v)in tavsiyesine uygun kesilen kurbanların yine onun tavsiyesine uygun bir şekilde dağıtımının yapılması gerekmektedir
[09:29, 18.07.2021] Ilyas Ciloglu: Ancak, durumu iyi olan Müslümanların kurbanlarının bir kısmını ve ya tamamını ihtiyaç sahiplerine vermeleri en güzel takdire şayan bir davranış olacaktır.
Çünkü yüce yaratan bir ayeti kerimesinde buyuruyor ki ‘’Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat O’na sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız. İyilik edenleri müjdele.’’ Hacc 37

Ayeti kerimede belirtildiği gibi kurbanların ne etleri, ne de kanları Allaha ulaşmayacaktır. Sadece ona sizin takvalarınız(Allaha karşı gelmekten sakınmanız) ulaşacaktır buyurarak kurbanın maddi boyutunun yanında bir de manevi boyutunun olduğunu bize hatırlatmaktadır.
Peygamber efendimiz (s…
[09:30, 18.07.2021] Ilyas Ciloglu: Fakat üzülerek ifade edelim ki; son zamanlarda günümüz Müslümanlarının bu konudaki davranışları Hz Peygamberimiz(S.A.V)in bu sünneti seniyye’ sine ve tavsiyesine ters düşmektedir.
Çünkü etrafımıza baktığımızda bu gün çoğunlukla kesilen kurbanların, kesilip parçalandıktan ve ya ortaklar arasındaki taksimat yapıldıktan sonra kasapların önünde kıyma çektirme kuyrukları görmekteyiz. Çektirilen bu kıymalar ve etler derin dondurucu veya difrizlere doldurularak bir yıl boyunca bu et ve kıymalardan harcamaktadırlar.

Oysaki gerçekten Peygamberimiz(S.A.V)in bu konudaki tavsiyelerine uyulmuş olsa idi evlerimizdeki bu kurban etleri kısa sürede tüketilmesi gerekirdi.
Bizler Müslümanlar olarak kurbanlarımızı Peygamberimiz (s.a.v) efendimizin tavsiye ettiği gibi üçe taksim edip bir kısmını kurban kesme imkânı olmayan fakirlere vermiş olsak, bir kısmını kolu komşu akrabaya ikram etmiş olsak , bir kısmını da evde çoluk çocuğumuzla yemek için ayırsak, işte o zaman kurban gerçek amaç ve gayesine ulaşmış olur
[09:32, 18.07.2021] Ilyas Ciloglu: Aksi takdir de kurban ibadeti gerçek gayesine ve amacına ulaşmamış olur.
Belki bizler bir yıl boyunca sofralarımızda bol bol et yemekleri yiyebiliriz, ama yarın hesap gününde bunların hesabını verebilir miyiz bilemem.

Öyle ise Hz Ömer’in ‘’Hesaba çekilmeden önce kendimizi hesaba çekiniz’’ sözünü
Unutmayınız.

Kaynak Kitap :İslam İlmihali(Lütfi Şentürk—Seyfettin Yazıcı)

Kurban ibadeti ve diğer ibadetlerimizin kabul olması dileği ile … BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN..

Share
Boyabat Gündemi hakkında 18287 makale
Boyabat Gündemi

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.