Boyabatlı Prof. Dr. Cengiz Kahraman TÜBİTAK Bilim Ödülü’ne Değer Görüldü…

Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Cengiz Kahraman, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından her yıl verilen Bilim, Özel Hizmet ve Teşvik Ödülleri kapsamında Bilim Ödülü’ne değer görüldü. 

Prof. Dr. Cengiz Kahraman ödüle, endüstri mühendisliği alanında bulanık mantık teorileri ve uygulamaları konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle hak kazandı.

Akademisyenimizin çalışmalarındaki odak noktasını, bulanık küme teorisinde yaptığı yenilikler ve bunların endüstri mühendisliği alanında uygulamaya dönüşmesi oluşturuyor. Doğruluklarının dereceler halinde ifade edildiği bulanık kümeler kuramı, insan düşüncelerini ve algılarını oldukça başarılı şekilde yansıtmasıyla dikkat çekiyor. Teorinin, zamanla üyelik fonksiyonlarının daha ayrıntılı ele alınmasıyla birlikte genişlediği de biliniyor. Öğretim üyemizin çalışmaları, işte bu yeniliklerin takip edilmesi ve hatta bunları daha da ileri götürme hedefinin sonuçları olarak ortaya çıkıyor.

Prof. Dr. Cengiz Kahraman: “Ödülde hocalarımın büyük emeği var.”

Bu kayda değer ödüle giden yolda kendisini yetiştiren ve gerekli bilimsel ilkeleri ona aşılayan akademisyenlerin büyük emekleri olduğunun altını çizen Kahraman; Prof. Dr. Coşkun Külür, Prof. Dr. Ataç Soysal, Prof. Dr. Ahmet Fahri Özok, Prof. Dr. Ethem Tolga, Prof. Dr. Haluk Erkut, Prof. Dr. M. Nahit Serarslan ile yüksek lisans ve doktora tezi danışmanı Prof. Dr. Ethem Tolga’nın verdiği desteğe ise ayrı bir parantez açtı.

“TÜBİTAK Bilim Ödülü çalışmalarımı hızlandıracak.”

Kahraman, ödüle değer görülmekten son derece gurur duyduğunu ve bilimsel çalışmasıyla İTÜ’ye katkıda bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu kaydetti. Öğretim üyemiz konuyla ilgili düşüncelerini: “TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü herhangi bir karşılık beklemeden yaptığımız çalışmaların uzun vadede ortaya çıkan bir meyvesi olarak görüyorum. Bu sonuç, çalışmalarımda daha da istekli olmamı sağlayacak ve onlara hız kazandıracaktır. Öğretim üyelerinin rekabetçi bilim ortamında çalıştıkları kuruma katkı yapması gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle, ödüle lâyık görülen bilimsel çalışmamla İTÜ’ye yaptığım katkıdan dolayı çok mutluyum” sözleriyle paylaştı.

Tubitak_odul_c.kahraman (3)

Bilimsel araştırma öncesinde bilinmesi gerekenler nelerdir?

Elde ettiği bu başarıda en etkili faktörün, tam 34 yıldır çalışmalarının İTÜ tarafından desteklenmesi olduğunu söyleyen Kahraman, bilimsel çalışmalarda başarıya giden yolun farklı duraklardan geçtiğini vurguluyor. Öğretim üyemiz bu nedenle, bilimsel araştırma öncesinde hangi alanlarda kuramsal çalışmalara ihtiyaç duyulduğu, uluslararası alanda hangi kitapların yazılması gerektiği ve bu eserlerde hangi lider bilim adamlarının görüşlerine yer verileceği gibi unsurların mutlaka bilinmesi gerektiğini söylüyor. Ardından da yazılan bilimsel kaynakların serleriniz referans verilebilir nitelikte olmasını ve bu kaynakların süreklilik arz etmesinin yanında; bilimsel etkinlikler düzenlemenin, makale hakemlikleri yapmanın, uluslararası organizasyonlarda bildiriler sunma veya bunlara davetli konuşmacı olarak katılmanın da büyük rol oynadığını sözlerine ekliyor.

TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri neden önemli?

TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri, bilimsel ve teknolojik alanlarda araştırma ve geliştirme faaliyetlerini destekliyor. Ödüller, kendilerini ve birikimlerini geliştiren, yeni çalışmalarıyla Türkiye’nin bilimsel sermayesini artıran yüksek potansiyelli bilim insanlarımıza veriliyor.

Bilim insanları ve araştırmacıların yetiştirilmeleri, kendilerini geliştirmeleri için olanaklar sağlamak amacıyla verilen bu ödüller kapsamında bu yıl 3 TÜBİTAK Bilim Ödülü, 3 Özel Ödül ve 12 Teşvik Ödülü verildi.

Prof. Dr. Cengiz Kahraman kimdir? 

Aslen Boyabatlı olan Prof. Dr. Cengiz Kahraman, ilçemiz Boyalı Köyünden olup Ömer Kahramanın oğludur. Babasının Memuriyet görevi nedeni ile bir çok ilde bulunmuştur.
1965 yılında Üsküdar’da dünyaya gelen Prof. Dr. Cengiz Kahraman ilk ve orta öğrenimini Ankara, Balıkesir ve Samsun kentlerinde tamamladı. 1979’da Kuleli Askeri Lisesi’ndeki öğrenimine başlayan öğretim üyemiz 1983 yılında buradan mezun oldu ve ertesi yıl Endüstri Mühendisliği Bölümümüzdeki lisans öğrenimine başladı. 4 yıl süren lisans öğreniminin ardından İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği 1990 yılında yüksek lisans; 1996 yılında ise doktora derecelerini aldı. Akademik kariyerini son hızla sürdüren Kahraman ilk unvanını 1996 Yılında yardımcı doçent sıfatıyla aldı. Akademisyenimiz 1998’de doçentliğe, 2003 yılına geldiğimizde ise profesölüğe yükseldi.
Prof. Dr. Cengiz Kahraman’ın başlıca çalışma alanları arasında mühendislik ekonomisi, kalite yönetimi, çok ölçütlü karar verme, istatistiksel karar verme ve bulanık karar verme konularının yer alıyor. Oldukça üretken olduğunu söylememiz gereken akademisyenimiz 240’dan fazla uluslararası indeksli makaleye, 160’dan fazla uluslararası bildiriye, 80’den fazla uluslararası kitap içi bölümüne imza attı ve 15 uluslararası kitapta editör ile çok sayıda uluslararası dergiye ait özel sayılarda konuk editör olarak çalıştı. Hâlen, biri başeditörlük olmak üzere, 20 adet uluslararası derginin editöryal kurulunda yer alıyor.
Uluslararası çaptaki pek çok bilimsel konferans da düzenleyen öğretim üyemiz, 2004-2007 yılları arasında İTÜ İşletme Fakültesi Dekan Yardımcılığı, 2007-2010 yılları arasında ise İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanlığı yaparak üniversitemizde idari görevler de alarak bunları başarıyla yerine getirdi.

Turkishtime dergisi tarafından yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, “Bilim dünyasına yön veren ilk 100 Türk” listesinin 40. sırasında yer alan Prof. Dr. Cengiz Kahraman, Computer Science and Electronics Bilim İnsanları Dünya H İndeksi sıralamasında 808. sıranın sahibi olarak bilimsel başarılarına bir yenisini ekledi.

 

Share
Boyabat Gündemi hakkında 18287 makale
Boyabat Gündemi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.