Boyabatlı Mühendisten, İçme Suyu için Yeni Bir Öneri……

Boyabat, boyabathaber, Boyabat Haber, 0826_Metinbozkurt.jpgBoyabat’a içme suyu teminini için bir öneri

Boyabat’ımızın birçok sorunu vardır. Bana göre bunların en önemlilerini şöyle sıralayabilirim:
1) İmar durumu ve tarihi evler…
2) Hava kirliliği…
3) Boyabat’ın depreme karşı hazırlıksızlığı…
4) İçme suyu temini…

Boyabat Haber sitesinden öğrendiğime göre şu günlerde Boyabat’ın içme suyunu aldığı Kolaz Çayı üzerine 8 buçuk milyon liraya mal olacak bir projeye başlanmış. Bu nedenle diğer sorunları bir yana koyarak içme suyu temini sorununu ele almak istiyorum.

Sayın Valim, Kaymakamın, Belediye Başkanım, AKP-CHP-MHP yöneticileri ve sayın halkımız. Altmışlı yıllarda Boyabat bu gün olduğu gibi suyu gene Kalebağı’ndaki kuyulardan temin ediyordu. Su burada bulunan ve su ile çalışan bir jeneratörle üretilen elektik ile kertildeki depolara pompalanıyordu. Bu gün de aynı şekilde elektrik harcanarak pompalanıyor. Suyumuzu temin ederken elektrik de sarf ediyoruz.

Dünyada yaşanan savaşların gerçek nedeni enerji teminidir. İnsanoğlunun artan ihtiyaçları nedeni ile enerji temini gelecekte daha da sorunlu hale gelecektir. Bu yüzden Boyabat suyu enerji harcamadan temin edebilmelidir. Çünkü bir elektrik kesilmesi ile Boyabat sadece karanlıkta kalmayacak, susuz da kalacaktır.

Son duruma göre Boyabat’ın içme suyu Dodurga Barajından temin edilecekmiş. İhalesi de yapılmış. Çok pahalı ve aptalca bir proje… Oraya harcanacak para ile Boyabat ve Durağan’ın içme ve sulama suyu ihtiyacı karşılanabilir.

Bu soruna benim önerim şudur: Kolaz Çayı Islah Projesi olsun, yapılsın ama bu projenin içine Boyabat’ın içme suyu temini projesini de dâhil edelim. Fildanlar ile Köprücek köyleri arasında yeterli bir su kaynağı var. Bu su kendi cazibesi ile enerjiye ihtiyaç duymadan, yani masraf etmeden Boyabat’a kadar gelebilir. Çözüm çok kolay. Bana kulak verilirse çocuklarımızın, torunlarımızın su ihtiyacını belediyemize yük olmadan tertemiz bir memba suyu ile karşılarız. Kolaz Çayı Islah Projesi için ayrılan paranın yirmide biri ile bu proje de gerçekleşir. Dodurga-Boyabat arası 25 kilometredir. Benim önerdiğim proje ise yaklaşık 15 kilometredir.

Ben bir teknik eleman olarak, bir inşaat mühendisi olarak suyun geleceği membayı (drenaj bölgesi) kendi cazibesi ile akacağını Kolaz çayı üzerinde tespit ettim. Su Boyabat’a yeter, hatta suyu olmayan köylerimize de…

İl Genel Meclisi Meclis Başkanı Sayın Şükrü Gündoğdu ve Sinop Belediye Başkanı Sayın Baki Ergün bu işleri çok iyi bilen büyüklerimdir. Kendileri ile geçmişte birlikte çalıştık. Kendileri işlerini hevesle, heyecanla yapan konularında uzman meslektaşlarımdır. Onların bilgilerinden, tecrübelerinden yararlanılabilir. Onlara sorulursa hiç kuşkusuz bu projenin uygunluğunu onaylayacaklardır.

Benim diyeceklerim bu kadar. Takdir halkımız ve yöneticilerimizindir.

Metin Bozkurt
İnşaat Mühendisi

Share
Boyabat Gündemi hakkında 18426 makale
Boyabat Gündemi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.