Boyabat’lı Genç Mucidin İcadı Engellilere Umut Oldu…..

mucit

Hemşehrimiz Ankara’da işadamı Hayrullah Türker’in oğlu İlçemiz’in medarı iftiharı Mehmet Türker, Bedensel engelliler ve yatalak hastalar için büyük kolaylık sağlayan projeler gerçekleştiyor

Daha önce gazetelere ‘’Şarz Ustası Türk’’diye anılan ve Dünyanın en ince bataryasını üreten hemşehrimiz Mehmet Türker yeni projeleri ile dünyayı kendine hayran bıraktı.

Mehmet Türker, Bedensel engelliler ve yatalak hastalar  için büyük kolaylık sağlayan projeler gerçekleştiyor.26 yaşındaki Boyabat’lı mucit Mehmet Türker’in icat ettiği cihaz, engellilerin umudu oldu. Cihaz sayesinde engelliler ellerini kullanmadan sadece kafa hareketleriyle bir telefonu, tableti, bilgisayarı, smart TV’yi normal bir insan gibi kullanabilecek.

Genç mucit Türker, “Elimizden geldikçe onları özgürleştirmeye çalışıyoruz. Bilgisayar, tablet ve cep telefonuna erişimi engellenmiş ya da erişmekte zorluk çeken insanlar için bu ürün çok büyük bir umut. Çünkü cep telefonuna eriştiğiniz anda bütün internete erişmiş oluyorsunuz, belki dünyaya açılan kapı diyebiliriz. Yaptığımız olay, engelleri ortadan kaldırmak ve insanları özgürleştirmek oluyor.” dedi.
İcat ettiği cihaza ‘Glassouse’ ismini veren Mehmet Türker, Öncelikle Glassouse’un geçmişini anlatan Türker, neden böyle bir proje yapma gereği duyduğunu şu şekilde aktardı: “Bir arkadaşımız denize atlaması sonucunda boyun felci oldu. Amacımız ürünü üretmek değildi, onlara sağlayabileceğimiz bir ürün arayışı içindeydi. Ürünlerin geneli görüntü işleme sistemleri çok stabil sistemler değil hem de pahalı sistemler. Neden bu tek bir cihaz üzerinden yapılmasın diye motion sensörler üzerine çalıştım. Prototip oluşturduk daha sonrasında seri üretime başladık, şimdi buradayız.”

Glassouse’un patentinin kendine ait olduğunu belirten Türker, dünyadaki ilk ve tek 9 açılı mem sensörünü kullandığını kaydetti. Bu proje ile kafa hareketlerini yüzde 99,99 algılandığını ve herhangi bir sorun olmadan bilgisayara aktardıklarını söyleyen Türker, engellinin ellerini kullanamadan sadece kafa hareketleriyle bir telefonu, tableti, bilgisayarı, smart TV’yi normal bir insan gibi kullanmasını sağlamak olduğuna dikkat çekti.
Cihazla ilgili geri dönüşlerden çok memnun olduğunu anlatan Türker, “Dünyada ilk olan bir ürün yapıyoruz. Bu zamana kadar yapılan ürünlerin dışında bir ürün yaptık. Bu zamana kadar yapılmış ürünler endüstriyel tarzında, bizim ürünümüz güne ve günümüz teknolojisine adapte edildi. Bizim pazarda rakibimiz yok. Pazardaki geri dönüşler, ürünün ne olduğunu anlamaya çalışmakla geçiyor. Şu ana kadar kötü dönüş almadık. Ama bizim hala eksiklerimiz var. Elimizden geleni yapmaya çalışacağız.” diye konuştu.

YERİNDEN KALKMADAN BÜTÜN İŞLERİ YAPABİLECEK

Hedeflerinin hastanın yerinden kalkmadan bütün işlerini yapacak şekilde tasarladıklarını dile getiren Türker, şu bilgileri paylaştı: “Hastanın odasını smart home’larla adapte etmeye çalışıyoruz. Yatalak bir hastanın televizyon kontrolü, perde kontrolü, aşağı gelenin görüntülenmesi, tamamen evin kontrolünü bütün elektronik aletlerin kontrolünü tek bir cihaz üzerinden tüm kontrolü vermeyi amaçlıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. Bizim smart home’larla alakalı onları tek bir server’a bağlayıp bizim cihazımız üzerinden kontrol ettiğimizde zaten bu problemlerin çoğunu çözmüş oluyoruz. Biz onlara daha çok özgürlük alanı sağlıyoruz. Başkalarına bir şey istemeden kanal değiştirmek bile onlar için çok büyük mutluluk kaynağı oluyor. Elimizden geldikçe onları özgürleştirmeye çalışıyoruz. Bilgisayar, tablet ve cep telefonuna erişimi engellenmiş ya da erişmekte zorluk çeken insanlar için bu ürün çok büyük bir umut. Çünkü cep telefonuna eriştiğiniz anda bütün internete erişmiş oluyorsunuz, belki dünyaya açılan kapı diyebiliriz. Yaptığımız olay, engelleri ortadan kaldırmak ve insanları özgürleştirmek oluyor.”

HAYATI, ENGELLİLERE BİRAZ DAHA ADİL HALE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Dünyada 13 tane kar amacı gütmeyen Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı kuruluşların kendi ürünlerini onayladığını anlatan Türker, bağışlarla ihtiyacı olan insanlara dağıtılacağı bir çalışma yürüttüklerini vurguladı. Projenin 2 ay içinde sonuçlanacağını açıklayan Türker, şunları kaydetti: “Biz projeye başladıktan sonra ne kadar bağış toplanırsa o kadar ‘Glassouse’ dağıtılacak. Bizim için daha çok sıfır karla çıkıyoruz. Bizim için sosyal sorumluluk projesi. Çünkü bizim yaptığımız diğer işler var, bu bizim için temel bir ürün değil, dünyada ilk olan bir ürün. Bu zamana kadar geliştirilmemiş olmasının sebebi pazarının dar olması. Bizim yaptığımız araştırmalarda şu an dünyada 30 milyon engelli var buna ihtiyaç duyan. Biz elimizden geldiğince devletler aracılığıyla ulaşmaya çalışacağız. Aldığımız veriler sonucunda her bir saatte diğer vatandaşlara göre 2 dolar daha az kazanıyorlar ama harcamaları 10 dolar daha fazla. Hayatı onlara biraz daha adil hale getirmeye çalışıyoruz.”

ENGELLİ MİLLİ YÜZÜCÜ CİHAZI DENEDİ: CİHAZ ENGELLİ HASTALAR İÇİN DÜNYAYA AÇILAN BİR PENCERE

Cihazı kullanan engelli Milli Yüzücü Hamit Demir de projenin çok güzel bir çalışma olduğuna vurgu yaptı. Önceden tablet ve bilgisayar tuşlarına rahat basamadığını ifade eden Demir, tıklamak istediği yeri seçmekte zorlandığını söyledi. Demir, “Mehmet Bey’in bu cihazı sağlamasından sonra android işlemcili ve akıllı cihazları tıklayarak daha rahat kullanabiliyorum. Engelli hastalar için bu cidden dünyaya açılan bir pencere, onları daha aktif hale getiren ve onların daha rahat iletişim sağlamasını gerçekleştiren güzel bir proje.” dedi.

“Boyabat Gündemi” Olarak Hemşehrimiz’e Üstün Başarılar Dileriz

Kaynak : Boyabat Bülteni

Boyabat Gündemi hakkında 18724 makale
Boyabat Gündemi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın