Boyabat Fantom’un kurucusu: Beni çok etkiledi bu ismi verdim.!!!

Hava yollarının günümüzdeki kadar yaygın ve etkin olmadığı geçmiş günlerde, yolcu taşımacılığın büyük yükü otobüslerin omuzlarındaydı.

Karayollarının vazgeçilmezi olan otobüsler insanları birbirine kavuşturmanın ve ayrılığın, hasretin ve sevincin simgesi olduğu gibi yeni tanışıklıklara ve dostluklara da kapı açardı.

Bayram arefeleri ve uzun tatil günleri öncesinde otobüs otogarlarında adeta iğne atılsa yere düşmezdi. Bugün de büyük ölçüde benzer manzaralarla karşılaşılsa da, havayollarının geldiği nokta otobüslerin yükünü küçümsenmeyecek şekilde azalttı.

TEK RAKİBİMİZ HAVAYOLLARI

Otobüslerinin taşımacılıkta tartışmasız iktidar olduğu o günlerde bile bir ayrıntı gözden kaçmıyordu.

Otobüsler firmaları seçtikleri isim, logo ve biletlerindeki tasarımlarıyla sürekli uçaklara gönderme yapıyordu.Dahası; bazı işletmeler “Tek rakibimiz’ hava yolları” diye yazıyordu. Otobüslerin ‘uçak sevdası zamanla kadın hosteslerin devreye girmesiyle devam etti.

İşte onların içinde öyle biri vardı ki, rekabet söylemini daha da ileri götürmüş, 1974’de kurduğu firmaya aynı yıllarda Türkiye’nin satın aldığı savaş uçaklarının ismini vermişti.

Türkiye’nin ABD’den sipariş ettiği 40 adet “F-4 Phantom” savaş uçağı 1974 yılında Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilince büyük yankı uyandırdı. Halk arasında bu uçaklara kısaca ‘Fantom’ dendi.

Sinop’un Boyabat ilçesinde otobüs işletmeciliği yapan Sadettin Karahan, bu olaydan esinlenerek 1974’de kurduğu firmaya “Boyabat Fantom Seyahat” ismini verdi.

Firma logo tasarımı olarak “Fantom” uçağını kullandı.

Boyabat Fantom Seyahat, İstanbul-Boyabat arasında tam 18 yıl hizmet verdi.

Karahan aksam.com.tr’ye o günleri şöyle anlatıyor: “Fantom savaş uçakları 1974’de Türkiye’ye geldi. Onlardan çok etkilendim. Aynı yıl Boyabat Fantom Seyahat’i kurdum ve 1992’ye kadar çalıştık. O yıl firmayı kapattım.” Saadettin amca halen sektöre hizmet vermeye devam ediyor.

BİR ZAMANLAR ARI KOVANI GİBİYDİ

Boyabat Fantom Seyahat’in İstanbul Küçükbakkalköy’deki bulunan yazıhanesi 22 yıl öncesinde Boyabat yolcularının uğrak mekânı olmuştu. Yazıhane bayram arefelerinde adeta arı kovanını andırırdı.

Haber: Mehmet ŞİMŞEK / aksam.com.tr – Fotoğraf: Hasan ŞİMŞEK- Kaynak Boyabat Gazetesi

 

Boyabat Gündemi hakkında 18254 makale
Boyabat Gündemi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.