Bakan Albayrak ; Sinop Nükleerinin Devreye Girmesi Zorlaştı….

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak geçtiğimiz hafta nükleer santraller ile ilgili bir açıklama yaptı. Albayrak, “Sinop Nükleer Santrali projesi için 3 Mayıs 2013’te Japonya ile karşılıklı imzalar atılırken, geçtiğimiz aylarda projenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci de başladı. Sinop İnceburun mevkisinde doğal orman vasfı olmayan alanda kurulması öngörülen santralin ÇED raporunun önümüzdeki günlerde tamamlanması bekleniyor. Bu projenin de yaklaşık yatırım maliyeti 20 milyar dolar olarak hesaplanırken, Sinop nükleer santralinin ilk ünitesinin 2025’te işletmeye alınması hedefleniyor.

20 MİLYAR $ YATIRIM
Japonya ile imzalanan anlaşma uyarınca Sinop santralinin kurulumu, işletimi ve sökümüne dair sorumluluk, Japon ve Fransız ortak konsorsiyum ile Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) oluşturacağı şirkete ait olacak. Yaklaşık maliyeti 20 milyar dolar olması beklenen bu projede Japon- Fransız ortak tasarımı ATMEA-1 reaktörleri kullanılacak olup, toplam 4 ünitede 4 bin 480 MW kurulu güç hedefleniyor.” şeklinde açıklamada bulundu.

Bakan Albayrak’ın açıklamalarından sonra Global Resources Başkanı, Çin Kuşak Yol Girişimi Uluslararası Kurul Üyesi Mehmet Öğütcü Sinop Nükleer Santrali ile ilgili detaylı bilgiler aktardı.

Sinop Nükleer Santrali projesinde gelişmeler ne durumda?
Japon ve Fransız ortak girişimi ile yapımı devam ediyor. Sinop Nükleer Santrali’nin devreye girmesi bana göre zor gözüküyor. Mitsubishi henüz fizibilite çalışmasını tamamlamadı. Benim tahminim raporda 20-25 milyar dolarlık yatırım bütçesi ile bunun yapılamayacağı. En az yüzde 40-50 artırım isteneceği yönünde. Bunun daha fazlasını da Japon ve Fransızlar’a vermek imkânsızdır…

Bu konu fiyat mı yoksa fiyatı bahane edip teknolojiyi vermek istememeleri mi?
Bana gelen istihbarat, Japonlar’ın ve Fransızlar’ın üzerine Washington’dan çok ciddi bir tazyik geldiği yönünde. Amerika bu teknolojiyi Türkiye ile paylaşılmasını istemiyor. Aynı korkudan dolayı. Yarın bir gün Türkler bu sanayilerini geliştirir diye. Çünkü nükleer,
sadece enerjide kullanılmıyor. Sivil kullanımları da var. Yerel uzmanların yetiştirilmesi var. Diğer ekonominin alanlarına etkileri var. Ekonominin rekabet gücüne, teknolojinin geliştirilmesine, insan sermayesinin olgunlaşması ve uluslararası sistemdeki yerinize kadar
uzanacak kadar etkileri var. Batı bu konuda ayak sürüyor. Ama işin güzel tarafı, Batı ayak sürmeye devam etsin, nükleerde çok güçlü oyuncular devreye giriyor.

Sinop ne olacak?
Eğer Japon ve Fransızlar çıkarsa İğneli Ada’ya heveslenen Çinliler, bunu da biz yapalım diyebilir. Çünkü Çinliler’de para, teknoloji ve siyasi irade var. Bu teknolojiyi dünyanın her yanına yaymak istiyorlar. Çin, İğneli Ada projesini alırsa Güney Afrika, Brezilya da sonra isteyebilir. Çin’e pazar açılacaktır. Ruslar da bunu biraz da bu nedenle yapıyorlar.

Gerze Gündem Haber

Share
Boyabat Gündemi hakkında 18311 makale
Boyabat Gündemi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.