Türkiye’nin En Kaliteli Balı Sinop’ta Üretiliyor….

turkiyenin-en-kaliteli-bali-sinopta-uretiliyor

Türkiye Ziraatçılar Derneği Sinop İl Temsilcisi İlyas Çolak, Rize’nin anzer balından sonra en kaliteli balın Sinop’ta üretildiğini söyledi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Sinop İl Temsilcisi İlyas Çolak arıcılık ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulunarak Sinop balının Dünya standartlarındaki en iyi ikinci bal olduğunu söyledi.

Çolak açıklamalarında, “Malumunuz Dünyanın meşhur balı Anzer balıdır ki o da Rize’dedir. Anzer balından sonra en zengin ve kaliteli bal Sinop’tadır. Bu iddiamı işlikteki belgeye dayandırmaktayım. Arıcılar Birliği Başkanlığı yaptığım dönemde şahsımın kontrolünde ilimiz sınırlarında üretilen balı Hacettepe Üniversitesinde Prof. Dr. Kadriye Sorgun’a tahlil yaptırılarak 450 gr balın içerisindeki polen sayısı tespitinde 16 bin 29 adet olduğu gerçeğini tespit ettirdim.

Bilimsel olarak Dünya genelinde ki çiçek çeşidinin 11 bin küsur olduğu bu çiçek çeşidinin sadece 9 bin çeşidinin Türkiye de olduğu tespiti yapılmıştır. Polen demek çiçeklerin üremesini sağlayan tozlar demektir. Kaldı ki belgede de görüldüğü gibi 16.029 adet çiçeğin tozuna 450 gr. Balda mevcut. Bu durum konu uzmanlarında da şaşkınlık yaratmıştır. Ancak buna şöyle bir açıklama getirmek makul ve mantıklıdır.

turkiye-ziraatcilar-dernegi-sinop-il-temsilcisi-ilyas-colak

Sinop konum gereği doğu ve batı Karadeniz in geçiş noktasında yer almaktadır. Her iki bölgenin de çiçek ve doğa olaylarını içinde barındırmaktadır. Hatta şu gerçeği Sinop’ta yaşayanlar bilir. Lala-Kabalı noktasında öte geçtiğimizde zaman zaman kar-yağmur görürüz, beri geçtiğimizde günlük gülistanlık yada tersi olur. Bu durumu nokta vuruşu olarak düşünecek olursak doğu ve batı Karadeniz in iklim olarak kesiştiği yer olarak görmek pek de mantıksız gelmez.

Bu durum her iki bölgenin çiçeklerinin mevcutluğunu ve çiçek sayısının fazlalığını ifade eder ki biz balı alırken hile ve sahtekarlığın olmamasına ve çiçek sayısının oldukça zengin olmasını tercih ederiz. Dolayısıyla her bir çiçeğin nektarlarından yapılan balın şifa amaçlı her bir iç organlarımızı güçlendirsin beklentisi taşırız.

Ayrıca Türkiye’nin coğrafi bölgelerini Karadeniz bölgesi ile çiçek yönünden kıyasladığımızda Karadeniz in zenginliğini görürüz. Çünkü yağışı da boldur. Kaldı ki Sinop Doğu ve Batı Karadeniz’i temsil etmekte.
Bu iddialarımı bilimsellikle ve literatürlerle güçlendirecek olursak, Orman genel müdürlüğünün doğadaki çiçekler üzerinde yaptığı tespit çalışmasında vardığı sonuç şöyledir.

Kocayemiş(bileydün-ağaç çilek),erguvan, güneş gülü(laden-pamucak),yaban hıyarı, siğil otu, kekik otu gibi çiçeklerin sadece Sinop ve Batı Karadeniz de yetiştiği tespiti yapmıştır.

Deve dikeni, sığır kuyruğu, dut, kanarya otu vs. gibi çiçeklerin sadece Sinop ve Doğu Karadeniz de yetiştiği tespiti yapmıştır.

Kestane, Alıç, defne, orman gülü, kuşburnu vs gibi çiçeklerin tüm Karadeniz de yetiştiği tespiti yapmıştır.
Dişbudak, Çakır dikeni, Meryem ana dikeni ve 14 çeşit armudun sadece Sinop’ta ve çevresinde yetiştiği tespiti yapmıştır.

Bu tespit ve Zenginliklerin arı ve bala yansımasına bakıldığında evet Türkiye’nin en zengin ve kaliteli balı Sinop’tadır ki kaliteye de şu vurgulamayı da yapmak gerek, Sinop konum itibarıyla bir başka illerin geçiş güzergâhında olmayıp uç noktadadır. Örneğin Trabzon’a gidecek bir vasıta Samsun, Ordu, Giresun gibi illerin den geçmek zorunda. Hakeza İstanbul a gidecek bir vasıta Kastamonu, Karabük, Bolu gibi illerin den geçmek zorunda. Bu geçişler ağır metal ve egzoz gazlarının yoğunluğuna ve dolayısıyla bala ve gıdalara sinmesini ve geçmesini sebep olur. Oysa Sinop’tan hiçbir ile vasıta geçmez ve egzoz gazı ve ağır metal azlığına neden olur. Tabii Sanayi ve yatırımların olmayışı da çevre kirliliği azlığını da belirler. Bu gerçeklerde balımızın kalitesini arttırır.

İsterdim ki bu gerçekleri konunun direk muhatabı Sinop İli Arı Yetiştiricileri Birliği araştırıp ortaya koysun maalesef konu ehli olmayan insanlar bu ülkede bazen işin başında yer alıyorlar. Bölgemiz balına, arıcısına sahip çıkmak hepimizin yararınadır. İlgili kuruluşlardan bu hassasiyeti önemle rica ediyorum.” diye belirtti.

 

Boyabat Gündemi hakkında 18253 makale
Boyabat Gündemi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.